CMAT GK Preparation@ Last 2 days to CMAT Feb 2013: 100 GK Q&As on current affairs

We have already published three stories on GK questions and answers for CMAT Feb 2013. Click on the links to read those stories:

http://www.mbauniverse.com/article.php?id=6693

http://www.mbauniverse.com/article.php?id=6681

http://www.mbauniverse.com/article.php?id=6684

In this article, MBAUniverse experts have prepared a set of 100 GK questions for CMAT taking into account domestic and international current affairs related to all walks – social, economic, political, sports,  etc – of life. Brush up your GK skills with these.

1. The venue for 2016 Olympics will be
a) London
b) Lausanne
c) Rio de Janeiro
d) Geneva
Ans.  C

2. Name the operation that killed Osama bin Laden
a) Operation zero
b) Operation Neptune Spear
c) Operation Laden
d) Operation Blue star
Ans.  B

3. Which of the following sports is proposed to be excluded from the 2020 Olympics
a) Boxing
b) Weight lifting
c) Wrestling
d) Hockey
Ans.  C
4. NASSCOM is
a) A research organization
b) A company engaged in IT solutions
c) An association of software & services companies
d) An Association of fertilizer companies
Ans.  C

5.‘Finmeccanica’ is the name of
a) An international financial company
b) An international bank
c) A defence and aerospace company
d) A film production company

Ans.  C

6. World Radio Day is celebrated on
a) January 13
b) February 13
c) March 13
d) April 13
Ans.  B

7. What is the name of Kashmiri all-girl rock band which was branded ‘Un-Islamic’
a) Pragaash
b) Rock-12
c) Zea
d) Pralay
Ans.  A

8. ‘Dell’ a computer giant has recently been in news for
a) Getting a global contract for more than $78 billion
b) Striking a deal for $24.4 billion to make it private
c) For making the largest super computer
d) For manufacturing the smallest super computer
Ans.  B

9. Monarch of which of the following countries proposes to abdicate the throne in April 2013
a) Britain
b) Cambodia
c) Brunei
d) The Netherlands
Ans.  D

10. Rangaswamy Srinivasan, an Indian American has been awarded the most prestigious American National Medal of Technology & Innovation for his work in the field  of
a) Space technology
b) Taking the US economy out  of depression
c) LASIK surgery
d) Reviving the health care system
Ans.C

11. Which of the following banks has been merged with ICICI Bank
a) Karur Vysya Bank
b) State Bank of Indore
c) Bank of Rajasthan
d) Lord Krishna Bank
Ans. C

12. Delhi gang rape victim was treated in which of the following hospitals –
a) Mount Kermal Hospital
b) Mount Elizabeth Hospital
c) Queen Victoria  Hospital
d) St. Stephen’s Hospital
Ans.  B

13. If the demand for separate state of Telangana is acceded to, from which part of India it will be carved out –
a) Orissa
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra
Ans.  C

14.  Pricing of which petroleum product has been deregulated
a) Diesel
b) Petrol
c) LPG
d) Kerosene
Ans.  B

15. Tsangpo, on which China proposes to build three more dams, is another name of which river –
a) Amazen
b) Ganga
c) Brahmaputtra
d) Yamuna
Ans.  C

16. MetLife India Insurance Company has collaborated with
a) State Bank of India
b) Canara Bank
c) Punjab National Bank
d) Punjab & Sind Bank
Ans.  C

17. The book ‘For the New Generation” is authored by
a) Chetan Bhagat
b) Arvind Kejriwal
c) Kiran Bedi
d) Kuldeep Nayyar
Ans.  C

18. How much stake can an insurance company hold in the equity in a company
a) 10 percent
b) 15 percent
c) 20 percent
d) 25 percent

Ans.  B

19. Name the solicitor General of India
a) Rohinton Nariman
b) Mohan Parasaran
c) Gopal Subramaniam
d) Vijay Govindarajan
Ans.  B

20. Who is the author of the book “A Little Book of Life”
a) Salman Rushdie
b) Rusking Bond
c) Charan Deep Singh
d) Ameesh Tripathi
Ans.  B

21. What is the target for India’s exports for 2012-13
a) US$ 350 billion
b) US$ 560 billion
c) US$ 400 billion
d) US$ 270 billion
Ans.  A

 

22. Where is the stone testing laboratory established
a) Udaipur
b) Jaipur
c) Jabalpur
d) Indore
Ans.  B

 

23. When is the World Autism Awareness day observed
a) February 13th
b) March 5th
c) April 2nd
d) May 3rd
Ans.  C
24. Name of the state that leads in highest minimum wages in the country
a) Kerala
b) Gujarat
c) Haryana
d) Punjab
Ans. C
25. Which state banned the showing of the film Vishwaroopam
a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Andhra Pradesh
d) Kerala

Ans.  B

 

For the next 75 GK questions and answers, read more

One comment on “CMAT GK Preparation@ Last 2 days to CMAT Feb 2013: 100 GK Q&As on current affairs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s